Què vol dir tèxtil?

Actualment, entre el 50 i el 70% de tots els residus tèxtils que generen els països europeus no es recullen. Això és una llàstima, perquè se’n podria fer un munt de coses! Només cal pensar en tot allò que potser encara guardem a casa: un jersei vell, uns texans que se’ns han quedat petits, un banyador d’allò més gastat, cortines o estovalles que ja no les posem perquè estan velles... Entre tots i totes, podem millorar el reciclatge si el fem més fàcil i divertit. I d’això es tracta justament la Cursa Tèxtil!

La Cursa Tèxtil

Durant la Cursa Tèxtil, l’alumnat de Cicle Superior de primària (10 a 12 anys) durà a terme una campanya de 4 setmanes per a recollir, intercanviar i reparar el màxim de materials tèxtils. L’escola que assoleixi la puntuació més alta guanyarà com a premi una divertida excursió escolar per a tota la classe. No obstant, encara que hi hagi una escola guanyadora, la implicació de totes les escoles és súper important: al cap i a la fi es tracta d'un esforç col·lectiu amb l'objectiu de fer una campanya de sensibilització social que ens ha d'ajudar a millorar el nostre entorn!

L’alumnat tindrà el suport d’aquesta pàgina web durant la cursa, on podran veure qui del seu districte vol desfer-se de tèxtils i quan es poden anar a recollir. D’aquesta manera els podem recollir d’una forma ordenada i la pàgina web pot anar registrant la puntuació de les escoles. 

Sostenible i educativa

A través de participar a la Cursa Tèxtil, l’alumnat aprendrà sobre el reciclatge de tèxtils mentre el porta a la pràctica. Tots i totes les participants rebran dues sessions de formació divertides i interactives a l’escola. S’hi plantegen temes com ara: d'on ve la roba que portem? On ha estat confeccionada i en quines condicions? Quines vulneracions de drets humans, laborals i ambientals comporta l'ús desmesurat de roba? On es poden reciclar els tèxtils? Al mateix temps, l’alumnat podrà intervenir de manera activa amb la recollida al barri i fer una contribució important al reciclatge de materials tèxtils. I el que és més: aquesta recollida facilita molt les coses als residents de la localitat, que podran desfer-se dels articles que ja no utilitzen de manera correcta.

On van a parar els nostres tèxtils? 

La Cursa Tèxtil treballa conjuntament amb els ajuntaments i els serveis de recollida de residus locals. Aquests s’asseguren que els tèxtils recollits arribin de manera correcta a entitats de reciclatge de solvència reconeguda. Aquestes entitats han de complir requisits molt rigorosos. Una de les entitats amb qui treballem és Solidança. Amb la roba recollida, Solidança dóna feina a persones en situació o amb risc d'exclusió social. Solidança forma part amb altres entitats del programa Roba amiga. Potser heu vist algun dels seus contenidors taronja? Tenen més de 1.700 contenidors repartits per tot el territori català amés de 450 municipis!

Un projecte de Race Against Waste

La Cursa Tèxtil es una iniciativa de l’entitat social neerlandesa Race Against Waste.

A Catalunya la Cursa Tèxtil és organitzada per SETEM Catalunya